داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی یک سیستم تهویه مطبوع است که از دو واحد داخلی و خارجی تشکیل شده است. واحد خارجی در داکت اسپلیت مجموعه کندانسینگ و واحد داخلی شامل دستگاه هواساز و کانال ها است.
داکت اسپلیت چیست؟
استفاده از داکت اسپلیت به عنوان یک سیستم تهویه لوکس، زیبا و با کیفیت سرمایشی بالا در محیط مسکونی و اداری متداول است؛ واحد داخلی سیستم های داکت اسپلیت به صورت توکار هستند و اجزای آن مانند هواساز و کانال کشی ها درون سقف کاذب نصب میشوند. دریچه های خروجی به اتاق ها به صورت های مختلف، بین دیوار و سقف (مشابه کولر آبی) یا بر روی سقف قرار میگیرند.
واحد خارجی این سیستم ها مشابه اسپلیت های گازی، بر روی بام یا دیوارهای بیرونی ساختمان به صورت روکار قرار میگیرد.
نحوه عملکرد
داکت اسپلیت نیز مانند بسیاری از سیستم های سرمایشی بر اساس سیکل تبرید تراکمی عمل میکند. در واحد داخلی این سیستم کار اصلی توسط هواساز انجام میشود؛ جایی که مبرد خنک شده در واحد خارجی (مجموعه کنداسینگ) از طریق لوله مسی وارد کویل سرمایش (اواپراتور) میشود. از طرف دیگر، هوای تازه پس از تصفیه و کاهش رطوبت از کویل عبور میکند و گرمای آن توسط مبرد جذب میشود. پس از کاهش دما، هوا با دمیدن فن و از طریق کانال ها به فضاهای مختلف داخلی منتقل میشود و دما و رطوبت محیط مورد نظر را به شرایط مطلوب میرساند.
از نظر فنی، عملکرد سرمایشی سیستم داکت اسپلیت مشابه عملکرد اسپلیت دیواری و کولرهای پنجره ای است. ولی از نظر توزیع سرما تفاوت هایی دارد که در ادامه توضیح داده میشود.
انواع داکت اسپلیت
داکت اسپلیت ها به دو نوع اینورتر و معمولی تقسیم میشوند. در داکت اسپلیت اینورتر موتور دستگاه به طور متغیر کار میکند؛ یعنی با توجه به شرایط دمایی، در مواقعی که محیط گرم است دور موتور بالا بوده و وقتی هوا خنک میشود به طور خودکار دور موتور کم میشود. همچنین به دلیل دور موتور بالاتر سرعت سرد کردن اینورتر بیشتر است.