کاربرد داکت اسپلیت | مدرن تهویه

داکت اسپلیت

کاربرد داکت اسپلیت 

کاربرد داکت اسپلیت : داکت اسپلیت یکی از سیستم های تهویه مطبوع می باشد که از 2 بخش داخلی و خارجی تشکیل شده است.

بخش خارجی  داکت اسپلیت مجموعه کندانسینگ و بخش داخلی شامل دستگاه هواساز و کانال ها است.

واحد خارجی این سیستم ها مشابه اسپلیت های گازی، بر روی بام یا دیوارهای بیرونی ساختمان به صورت روکار قرار می‌گیرد.

داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی یک سیستم تهویه مطبوع است که از دو واحد داخلی و خارجی تشکیل شده است. واحد خارجی در داکت اسپلیت مجموعه کندانسینگ و واحد داخلی شامل دستگاه هواساز و کانال ها است.

داکت اسپلیت چیست؟

استفاده از داکت اسپلیت به عنوان یک سیستم تهویه لوکس، زیبا و با کیفیت سرمایشی بالا در محیط مسکونی و اداری متداول است؛ واحد داخلی سیستم های داکت اسپلیت به صورت توکار هستند و اجزای آن مانند هواساز و کانال کشی ها درون سقف کاذب نصب می‌شوند. دریچه های خروجی به اتاق ها به صورت های مختلف، بین دیوار و سقف (مشابه کولر آبی) یا بر روی سقف قرار می‌گیرند.

واحد خارجی این سیستم ها مشابه اسپلیت های گازی، بر روی بام یا دیوارهای بیرونی ساختمان به صورت روکار قرار می‌گیرد.

نحوه عملکرد 

داکت اسپلیت نیز مانند بسیاری از سیستم های سرمایشی بر اساس سیکل تبرید تراکمی عمل می‌کند. در واحد داخلی این سیستم کار اصلی توسط هواساز انجام می‌شود؛ جایی که مبرد خنک شده در واحد خارجی (مجموعه کنداسینگ) از طریق لوله مسی وارد کویل سرمایش (اواپراتور) می‌شود. از طرف دیگر، هوای تازه پس از تصفیه و کاهش رطوبت از کویل عبور می‌کند و گرمای آن توسط مبرد جذب می‌شود. پس از کاهش دما، هوا با دمیدن فن و از طریق کانال ها به فضاهای مختلف داخلی منتقل می‌شود و دما و رطوبت محیط مورد نظر را به شرایط مطلوب می‌رساند.

از نظر فنی، عملکرد سرمایشی سیستم داکت اسپلیت مشابه عملکرد اسپلیت دیواری و کولرهای پنجره ای است. ولی از نظر توزیع سرما تفاوت هایی دارد که در ادامه توضیح داده می‌شود.

انواع داکت اسپلیت

داکت اسپلیت ها به دو نوع اینورتر و معمولی تقسیم می‌شوند. در داکت اسپلیت اینورتر موتور دستگاه به طور متغیر کار می‌کند؛ یعنی با توجه به شرایط دمایی، در مواقعی که محیط گرم است دور موتور بالا بوده و وقتی هوا خنک می‌شود به طور خودکار دور موتور کم می‌شود. همچنین به دلیل دور موتور بالاتر سرعت سرد کردن اینورتر بیشتر است.

 

 گرمایش با استفاده از داکت اسپلیت

گرمایش داکت اسپلیت ها معمولا به دو روش استفاده از کویل آب گرم و سیکل تبرید معکوس انجام می‌شود.

  • کویل آب گرم: با قرار دادن کویل آب گرم در قسمت هواساز و عبور آب خروجی از دیگ یا آب گرم شده توسط انرژی خورشیدی از کویل می‌توان گرمایش لازم برای فضای داخلی را با وجود خاموش بودن مجموعه کندانسینگ تامین کرد. البته برای گرمایش محیط های با متراژ بالا این سیستم پاسخ گو نیست و باید در کنار آن از سیستم پکیج یا موتورخانه استفاده کرد.
  • سیکل معکوس تبرید: این سیکل در حقیقت همان سیکل تبرید است که جهت حرکت مایع مبرد معکوس شده است. در این سیکل مبرد داغ خروجی از کمپرسور به جای ورود به کندانسور ( مجموعه کندانسینگ) ، وارد کویل های هواساز می‌شود و هوای عبوری از کانال ها را گرم کرده و در اتاق ها توزیع می‌کند.

مزایا و معایب داکت اسپلیت

مزایا :

  • کاربرد گرمایشی: می‌توان از داکت اسپلیت برای کاربرد گرمایشی در کنار سرمایش استفاده کرد.
  • کاهش مصرف انرژی: استفاده از داکت اسپلیت تا حدودی باعث کاهش مصرف انرژی نسبت به کولرهای گازی می‌شود. یکپارچه شدن و استفاده از یک سیستم تهویه مرکزی به جای چند سیستم تهویه، مصرف برق را کاهش می‌دهد.
  • گرمایش با کویل آب گرم: در حالت گرمایش با کویل آب گرم، مصرف گاز در سیستم داکت اسپلیت کمتر از سیستم گرمایش رادیاتورها با استفاده از پکیج و موتورخانه می‌باشد.
  • کانال کشی کمتر: این سیستم در مقایسه با چیلرها میزان لوله کشی بسیار کمتر دارد و ابعاد کانال ها نیز کوچک تر است. حتی در مقایسه با اسپلیت دیواری که برای هر پنل کانال جدا وجود دارد، داکت اسپلیت کانال کشی کمتری دارد.
  • تعداد کندانسینگ یونیت کمتر: استفاده از تعداد کندانسینگ یونیت کمتر در سیستم داکت اسپلیت باعث نمای بیرونی زیباتر ساختمان می‌شود. در حالی که استفاده از اسپلیت های دیواری برای اتاق های مختلف با کندانسور مجزا از زیبایی ساختمان کم می‌کند.
  • زیبایی پنل های داکت اسپلیت: به علت توکار بودن و طراحی مخصوص پنل های خروجی داکت اسپلیت، پنل های این سیستم بسیار زیبا و باریک بوده و اثر منفی به معماری داخل خانه وارد نمی‌کند. در مقابل، اسپلیت دیواری جدا از جاگیر بودن، به نمای داخلی خانه نیز آسیب می‌زند.
  • بازدهی خوب: داکت اسپلیت ها نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع، در مجموع بازدهی گرمایشی و سرمایشی خوبی دارد.
  • استقلال سیستم تهویه مطبوع: این سیستم می‌تواند گرما و سرمای محیط یا واحد آپارتمانی را مستقل از سایر واحدهای ساختمان تامین کند. البته با توجه به نیاز می‌توان برای تهویه مطبوع یک ساختمان کامل (معمولا ویلایی) نیز از داکت اسپلیت استفاده کرد.
  • کیفیت بالای هوا: در دستگاه هواساز این سیستم تصفیه هوا و کاهش رطوبت انجام شده و هوای تازه، مطبوع و با کیفیت بالا به محیط منتقل می‌شود. برای امکانی مانند رستوران و فروشگاه بسیار مناسب است.
  • توزیع دمای یکسان: در صورتی که یکسان سازی دما و کیفیت هوای همه محیط ها و اتاق های یک مجموعه مورد نظر باشد، استفاده از داکت اسپلیت گزینه بسیار خوبی است.
  • هزینه خرید و نگهداری مناسب: از آنجایی که داکت اسپلیت معمولا جایگزین چند اسپلیت دیو.اری می‌شود، از نظر هزینه خرید به صرفه می‌باشد. همچنین، با توجه به کاهش تعداد دستگاه ها هزینه نگهداری سیستم نیز کم می‌شود.
  • کنترل مجزای دما در داکت اسپلیت های جدید: در سیستم های جدید اسپلیت کانالی می‌توان با استفاده از ترموستات و دریچه ترموستاتیک تنظیم هوا، دمای محیط های مختلف ساختمان را به طور مجزا کنترل کرد.

معایب :

  • عدم منطقه بندی دمایی: بزرگترین ایراد داکت اسپلیت تنظیم دمای یکسان برای تمام محیط های یک مجموعه است. این مورد برای محیط تجاری و اداری مناسب بوده ولی برای محیط های مسکونی دردسرسار است (برای مثال دماب اتاق کودک باید کمی بالاتر از دمای سایر محیط ها باشد). این مشکل را می‌توان با نصب دریچه ترموستاتیکی در محیط های مختلف حل کرد ولی نیاز به صرف هزینه زیادی دارد.
  • سرو صدای زیاد: مشکل دیگر داکت اسپلیت سروصدای آن است که معمولا ناشی از فن بزرگ برای انتقال هوا به کانال ها می‌باشد. می‌توان برای کاهش سروصدا، واحد داخلی (هواساز) را در سقف کاذب و در محل هایی مانند راهرو و ورودی مجموعه قرار داد. از قرار دادن واحد داخلی در سقف اتاق خواب ها و نشیمن که محل آسایش است خودداری شود. دلیل دیگر سروصدا نصب نادرست کانال ها و استفاده از کانال های گالوانیزه است. می‌توان برای کاهش صدا از کانال انعطاف پذیر استفاده کرد که صدای حرکت هوا را به کمترین مقدار می‌رساند. راهکار دیگر برای کاهش صدا بکارگیری عایق صدا بر روی دریچه بازدید پنل می‌باشد.
  • هدررفت انرژی: با روشن شدن داکت اسپلیت تمام محیط های یک مجموعه گرم یا سرد می‌شوند. در صورتی که بخواهیم تنها از سیستم تهویه مطبوع برای یک اتاق استفاده کنیم، این ویژگی داکت اسپلیت یک نقطه ضعف محسوب می‌شود.
  • سقف کاذب: باید توجه کرد که برای نصب یک سیستم داکت اسپلیت و کانال کشی ها نیاز به وجود سقف کاذب می‌باشد و در صورت نبود سقف کاذب، هزینه زیادی برای ایجاد سقف کاذب و کانال کشی ها باید انجام شود.
  • محدودیت فضای قابل پوشش: در مجموعه هایی که دارای متراژ بالا هستند، استفاده از یک واحد داخلی (هواساز) کافی نیست. در صورت استفاده از هواساز دوم باید یک واحد خارجی (مجموعه کندانسینگ) دیگر در نظر گرفت. همچنین، به دلیل ایجاد افت فشار، فاصله واحد داخلی و خارجی نباید از یک حدی بیشتر باشد. این محدودیت ها در بعضی موارد باعث قرار گرفتن واحد های خارجی (مجموعه کندانسینگ) در مکان های نامناسب و ایجاد نمای بیرونی نازیبا می‌شود.
09129561725
×

پشتیبانی آنلاین 24 ساعته

×